Hulp

Heb je problemen met het UWV? Wil je je verhaal kwijt? Wil de Nationale ombudsman je klacht niet in behandeling nemen? Ga niet wachten tot de overheid het voor je oplost, maar laat het weten.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

het UWV
UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Ze geven uitvoering aan de werknemersverzekeringen (zoals WW, WIA (IVA en WGA), Wajong, WAO, WAZ, WAZO en Ziektewet). Het UWV maakt onderdeel uit de overheid en valt onder het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

fouten
Het UWV is berucht omdat de medewerkers veel fouten maken. Wat volgt zijn onnodige en lange procedures, soms tot aan de rechter. Daarnaast zijn de medewerkers vaak onverschillig. Een klacht indienen helpt niet en ook de Nationale ombudsman laat het meestal afweten.

onderzoek
UWVreselijk publiceert over misstanden bij het UWV. Als we een melding ontvangen doen we onderzoek. Ambtenaren moeten zich aan dezelfde normen houden als wij. We accepteren niet dat ze zich achter regels verschuilen. 

juridisch advies
Je kunt ons altijd je vragen stellen. Soms kunnen we helpen, soms niet. We zijn geen juristen. Als je juridische bijstand zoekt, kun je onder meer terecht bij het Juridisch Loket

bijstand
We krijgen ook veel vragen over de bijstand. Een bijstandsuitkering wordt echter niet verstrekt door het UWV, maar door de gemeente. Veel informatie hierover vind je op de website van de Bijstandsbond.

Algemene tips

  • bewaar alles
    De medewerkers van het UWV zijn vaak niet te vertrouwen. Zorg daarom dat je alles altijd op papier hebt staan. Schrijf liever een brief of mail dan dat je de telefoon pakt. Zorg voor een ontvangstbevestiging. Noteer alles en bewaar alles.
  • termijnen
    Als je een bericht van het UWV hebt ontvangen, let dan goed op of er een termijn gesteld is. Als je te laat bent met reageren, wordt je brief niet in behandeling genomen.
  • beschuldigd van fraude
    Het UWV kan je op elk moment beschuldigen van fraude. Dit gaat ongemerkt. Je krijgt het vriendelijke verzoek om wat vragen over je persoonlijke situatie te beantwoorden en een paar weken later word je geconfronteerd met torenhoge vorderingen en boetes. Ga dus niet in gesprek voordat je precies weet met wie je te maken hebt. Lees ook onze tips voor een gesprek met de fraude-inspecteur

Wat is passend werk in de WW?

Wie in de WW komt probeert vaak eerst werk te vinden op zijn eigen niveau van opleiding, ervaring en loon. Maar wat als dat niet lukt? En moet je eigenlijk verplicht sollicteren als het UWV een vacature aanbiedt? Hoe zit het als je niet meer geschikt bent voor je vroegere werk? Deze vragen zullen we in dit artikel beantwoorden.

Lees meer

Bezwaar maken bij het UWV

De mensen die bij het UWV werken moeten ervoor zorgen dat je een uitkering krijgt als je daar recht op hebt. Ook moeten ze ingaan op vragen en verzoeken die je hebt. Vaak doen de medewerkers van het UWV wat je zegt, maar vaak ook niet. Dan ontvang je bijvoorbeeld een brief die niet klopt of worden afspraken niet nagekomen.

besluit

Als je het niet eens bent met je rechten en plichten kun je daartegen in bezwaar gaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om een beslissing over de WW, Ziektewet, WIA, WAO of Wajong. Het kan ook gaan over een boete of over een betalingsregeling.

Lees meer

Gesprek met de fraude-inspecteur: 10 tips

Iedereen die een (gedeeltelijke) uitkering ontvangt of heeft ontvangen van het UWV kan te maken krijgen met een controle door de afdeling Handhaving. De mensen die bij de afdeling Handhaving werken zijn niet altijd even betrouwbaar en de waarheidsvinding laat te wensen over. 

Lees meer

Home

logo klein

Last van het UWV?

UWVreselijk is een actiegroep die misstanden bij het UWV openbaar maakt. Ook helpen we bij vragen en problemen. Tips >>