Actieplan "55-plus werkt" werkt vooral voor het UWV

Steeds meer oudere werknemers raken werkloos en kunnen geen baan meer vinden. Volgens het UWV is er een cultuuromslag nodig. En dat kost geld natuurlijk. Minister Asscher heeft daarom 67 miljoen euro beschikbaar gesteld voor 45 duizend werkzoekenden van 55 jaar en ouder. Belangrijke onderdelen van het plan zijn sollicitatietrainingen en inspiratiedagen.

Er is genoeg te doen dus om deze 67 miljoen op te souperen, maar profiteren de oudere werkzoekenden daar eigenlijk wel van? Extra banen komen er namelijk niet. Er wordt vooral werkgelegenheid gecreëerd voor UWV & Co. Re-integratie is een miljardenindustrie waar werklozen amper van profiteren. Intussen lezen we dat oudere werkzoekenden in de zorg juist worden uitgesloten door het UWV. 

Gênante vertoning

Iedereen die een graantje kan meepikken van de beschikbaar gestelde miljoenen is zeer te spreken over het actieplan, terwijl degenen om wie het eigenlijk gaat het hele toneelstuk in meer of mindere mate lijdzaam ondergaan

"We willen gewoon een baan in plaats van deze gênante vertoning."

Ook vanuit de ouderenorganisaties horen we meer realistische geluiden. Zij vinden dat het UWV eenheidsworst draait. De harde leeftijdsgrens bij 55 jaar zou juist stigmatiserend en dus averechts werken. 

"De motivatie is er, maar de aanpak van het UWV slaat alles dood."

tweet

Hollandse Zaken maakte er een uitzending over: Oud, werkloos en afgeschreven. Uit hun onderzoek onder tweeduizend leden blijkt dat oudere werkzoekenden heel gemotiveerd zijn, maar dat ze de aanpak van het UWV ervaren als demotiverend en frustrerend.  

proefplaatsing
De door het UWV aangeprezen proefplaatsingen zijn veel mensen een doorn in het oog. Sommigen noemen het uitbuiting en vertikken het om er gebruik van te maken (Simone, 62 jaar). Een 63-jarige werkzoekende uit Amsterdam:

"Je werkt eerst twee maanden gratis, met behoud van uitkering. Dan moet het bedrijf je een
half jaar in dienst nemen, vaak ook nog met een nulurencontract. En daarna sta je weer op straat. Het is een carrousel die tot niets leidt, want het levert geen banen op. Je verdringt er alleen maar betaald werk mee." [MUG Magazine, pdf, blz. 10]

"Het is een carrousel die tot niets leidt, want het levert geen banen op."

Inspirerend!  Uitdagend!  Gaaf!  

En het enthousiasme op social media dan? Dat blijkt vrijwel zonder uitzondering afkomstig te zijn van de kille PR-machine van het UWV. Woordvoerder Jacomien Begeman vindt het bijvoorbeeld een goed idee om 55-plusser tomaten te laten plukken. 

Dag in dag uit tomaten plukken is echter iets heel anders dan een zonnige filmdagDe oudere werkzoekenden zijn er zelf dan ook een stuk minder over te spreken [MUG Magazine, pdf, blz. 11]:

"Tomaten plukken is leuk als vakantiebaantje, maar na een half jaar kreeg iedereen ontsteking in zijn rechterarm." 

Nog meer tenenkrommend enthousiasme:

tweets 55


Verder lezen:

55-plussers over de training “Succesvol naar Werk”
Macht, onmacht, inzicht - een verplichte UWV-ontmoeting