Rijdende Rechter hekelt UWV-boetes

rijdende rechter‘Eigenlijk heeft elke werkloze een privé-advocaat nodig’

Wie werkloos wordt krijgt al snel te maken met de wereld van ontelbare regeltjes en zinloos papierwerk van het UWV. In plaats van mensen wegwijs te maken speuren de medewerkers van het UWV voortdurend naar mogelijkheden om geld te kunnen verdienen aan uitkeringsgerechtigden. De gretigheid waarmee UWV-medewerkers mensen opzadelen met boetes is ook Meester Visser niet ontgaan.

Bekijk de uitzending: onterechte uitkeringsfraude

Sonny heeft een slepende kwestie met het UWV. Het gaat mis als hij zijn WW-uitkering wil stopzetten. Hij geeft dit meerdere malen door, zowel via de website als telefonisch, maar vanwege storingen in het systeem wordt dit niet verwerkt. Als hij belt krijgt hij te horen dat hij niets hoeft te doen: "Het komt goed". Het UWV vordert inderdaad de teveel uitbetaalde WW terug zodat het probleem is opgelost. Daar bovenop krijgt Sonny echter een flinke boete wegens fraude.


"Het UWV handelt bijzonder onzorgvuldig en zelfs onrechtmatig." – Mr Visser
Volgens Meester Visser is Sonny lang niet de enige die het slachtoffer is geworden van het UWV, dat veel te makkelijke boetes uitdeelt: "Het UWV is een papierverwerkende industrie geworden. Eigenlijk moet elke werkloze een privé-advocaat erbij hebben om alle brieven uit elkaar te houden."

Ook hekelt de rechter de manier waarop UWV-medewerkers omgaan met een te laat ontvangen bezwaarschrift. In plaats van coulant te zijn roepen ze ‘Hoera!’

Dat het UWV voortdurend storingen heeft aan de website weet iedereen. Vervolgens wordt je gestraft terwijl je zelf doorgeeft dat de uitkering had moeten stoppen. Als je eerlijk bent en op eigen initiatief iets doorgeeft vertrouwen ze het niet en kom je gelijk op het stapeltje verdachte personen terecht, aldus een verontwaardigde Meester Visser.