Ingezonden brief: WW-ellende

Sinds een aantal jaren heeft mijn man geen vaste baan meer. Hij werkt in de bouw, waar hij 80 tot 90 % van het jaar werk heeft. Helaas heeft hij dus af en toe het UWV nodig voor een WW-uitkering.

Mijn man is 52, hij is niet handig met de computer en daarom vul ik alles van het UWV voor hem in.

Bij het UWV lopen we nu tegen een muur. Er spelen 3 dingen.

 

Elke maand krijgen we een dreigbrief dat we de uren niet op tijd doorgeven en dat de uitkering wordt gestopt.

 

1.
Mijn man moet solliciteren en doet dat ook trouw. Echter in een gesprek met een coach kwam er commentaar op zijn sollicitaties. Hij moet op vacatures schrijven en niet werkgevers bellen of bij werkgevers langsgaan. Op de schriftelijke sollicitaties die hij doet komt zelden een reactie. Door het bellen en het onderhouden van een netwerk heeft hij steeds werk. Voor het UWV telt dit niet. Toch mag je dit wel invullen als sollicitatie, vreemd. Daarnaast willen ze dat hij meer gegevens bij zijn CV zet zoals zijn telefoonnummer en een foto. Hij wil dit liever niet.

Van het UWV krijgt hij verder geen enkele begeleiding.

2.
In het begin van het jaar ging het mis met het doorgeven van de gewerkte uren. Hij had geen werk, maar kon dat niet doorgeven. Bellen en mailen hielp niet, UWV deed beloftes, maar we ontvingen maandenlang geen geld.

Wel stuurde UWV telkens brieven dat de inkomsten niet werden doorgegeven. We hebben hierover gebeld en het reactieformulier teruggestuurd. Niets hielp. Uiteindelijk kwam het langzaam op gang. Het doorgeven van de gewerkte uren gaat nog steeds niet goed. Ik kan de uren wel invullen en opslaan maar niet versturen. De uren tot en met 24 juli kan ik pas vanaf 15 augustus doorgeven.

Elke maand krijgen we een dreigbrief dat we de uren niet op tijd doorgeven en dat de uitkering wordt gestopt. De taal in de brieven is erg dreigend en ervaren we als heel vervelend vooral omdat we er niets aan kunnen doen. Ik bel dan en stuur het reactieformulier terug maar er veranderd niets.

Vorige maand heb ik een klacht ingediend. Behalve excuses is er niets veranderd. We hebben 7 x een brief gehad dat de inkomsten niet doorgegeven waren en 7 x hadden ze het fout.

3.
Vorige week kreeg we een brief. Vorig jaar zomer heeft het uitzendbureau de uren die er nog stonden (atv en vakantiedagen) uitbetaald. Ik wist niet dat ik dat door had moeten geven. Nu moet het teveel ontvangen terug betaald worden (terecht) maar krijgen we een boete van €130 (onterecht).

Waarom direct een boete? Zij maken fout op fout en komen er mee weg.

Dan hebben we het niet over de site die vaak onbereikbaar is, de tientallen mails die per ongeluk verstuurd waren etc.

Al met al hebben we onze buik vol van het UWV. Klagen helpt niet. Als ik vraag of ik iemand kan spreken hierover dan krijg ik te horen dat ik een klachtenbrief mag sturen. Meer hebben ze niet te bieden.