Rijscholenleed

Het UWV pompte miljoenen in de rijscholenbranche. Het effect is desastreus. 

lesauto stuk


 

UWV maakt starten rijschool nog steeds te makkelijk

Woordvoerder Wessel Agterhof van het UWV heeft gereageerd op ons dossier over rijscholenleed. Dat deed hij via Verkeerspro, een online vakblad voor rijscholen.

Het UWV spendeerde miljoenen aan het opleiden van rij-instructeurs, terwijl daar helemaal geen vraag naar was. De nieuwbakken instructeurs starten vaak met subsidie van het UWV een rijschool en met hun stuntprijzen verzieken ze de markt.

Lees meer

UWV verwijdert alle nepvacatures voor rij-instructeur

Er staan nog maar drie vacatures voor rij-instructeur op Werk.nl. Een paar maanden geleden waren dat er nog tientallen, waarvan de meeste misleidend waren. Wel ontvangen werkzoekenden van het UWV de nepvacatures nog steeds in hun inbox. Je krijgt door de aanbieder geen dienstverband aangeboden, zoals het woord 'vacature' suggereert, maar je moet als franchisenemer starten in een markt die compleet verzadigd is.

Lees meer

MobiDeta vraagt faillissement aan

De eigenaar van MobiDeta heeft woensdag het faillissement van zijn onderneming aangevraagd. Het bedrijf kwam in opspraak nadat TROS Opgelicht?! er aandacht aan besteedde. Mobideta ontving geld van het UWV om mensen tot rij-instructeur op te leiden. Ook beloofde men baangarantie. Daar kwam meestal weinig van terecht. Onlangs verloor MobiDeta een kort geding tegen TROS Opgelicht?!

Meer over Mobideta

Wildgroei in rijscholenland

16 simulatorlessen, 8 lessen op de weg en een praktijkexamen voor 249 euro. Daarmee adverteert rijschool Keijbeck op Groupon. Eigenaar Roger Keijbeck is voorzitter van BOVAG Rijscholen. De advertentie is opmerkelijk. Twee weken geleden predikte BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens nog in de media dat het gestunt met actiepakketten hem een doorn in het oog is. Deze kiloknallers van de rijscholenbranche zouden de markt kapot maken. Maar BOVAG zendt meer tegenstrijdige signalen.

Lees meer

De rol van BOVAG in de rijscholenstrijd

(Update: 13 mei 2013)

Branchevereniging BOVAG wordt al jaren heen en weer geslingerd. Grote opleiders willen met geld van het UWV zo veel mogelijk instructeurs opleiden, maar de markt is compleet verzadigd. Gestunt met actiepaketten en misstanden zijn het gevolg. In de pers hekelt BOVAG dit gedrag. Ondertussen is de rijschool van Roger Keijbeck, voorzitter van BOVAG Rijscholen, de koning van de actiecoupons. 

Lees meer

Tekort aan rij-instructeurs?

rijscholenDoor een overschot aan rijscholen is de markt volledig verziekt. Opleiders beweerden dat er een tekort aan rij-instructeurs was, maar dit lijkt vooral een marketing-truc te zijn geweest die door toedoen van het UWV volledig uit de hand is gelopen.

Lees meer

Hoe het UWV een complete branche kapot financiert

lesautoWat beweegt het UWV ertoe om zoveel te investeren in opleidingen tot rij-instructeur? En waarom is de subsidiekraan nog steeds niet dicht?

In 2005 was er reeds een prijzenslag gaande in de rijscholenbranche. Oorzaak: het UWV liet mensen met behulp van een starterskrediet en met behoud van uitkering een rijschool starten. Dit zorgde voor oneerlijke concurrentie. De VVD heeft daar kamervragen over gesteld.

Lees meer

UWV ruïneert rijscholenbranche

In de rijscholenbranche woedt al jarenlang een felle concurrentiestrijd. Er is een overschot aan rijscholen en instructeurs. Door opleiders wordt echter sinds jaar en dag gesuggereerd dat er juist een tekort is. Door toedoen van het UWV en BOVAG werden er miljoenen geïnvesteerd in het onnodig opleiden van rij-instructeurs.

Lees meer

TROS Opgelicht?! over MobiDeta

UPDATE: twee dagen na de uitzending biedt UWV nog steeds vacatures aan voor rij-instructeur. De aangeboden vacatures hebben een link met MobiDeta.

Op 26 maart 2013 besteedde Tros Opgelicht aandacht aandacht aan MobiDeta, een bedrijf dat opleidingen verzorgt tot rijistructeur. Zodra het geld binnen is, blijkt de opleiding aan alle kanten te schorten. MobiDeta belooft baangarantie, maar komt die niet na.

Lees meer