Ombudsman geeft frauderende reïntegratiebedrijven vrij spel

brenninkmeijerMet de begeleiding van werkzoekenden valt veel geld te verdienen. Reïntegratiebedrijven schoten als paddestoelen uit de grond sinds het UWV deze taak uitbesteedde. Controle op de uitvoering vindt nauwelijks plaats.

Er verdwijnen dan ook miljarden en er wordt op grote schaal fraude gepleegd met publieke middelen

Bureaus incasseren hoge bedragen en de werkzoekende heeft het nakijken. Klagen heeft geen zin. Het UWV betaalt gewoon uit. Weg reïntegratiebudget. 

Frans de Blocq
Een gedupeerde van De Blocq Talent Management in Deventer liet zich echter niet zomaar afschepen. Ze stond erop dat het UWV haar klacht in behandeling nam. Zoals gebruikelijk bij dit soort bureaus had Frans de Blocq na enkele gesprekken de begeleiding botweg gestaakt. [Update: link]
 

Rob Saltzherr
Rob Saltzherr van het klachtenbureau was echter niet van plan om het frauderende reïntegratiebedrijf aan te pakken. Toen de vrouw bleef aandringen op een correcte afwikkeling zocht Rob Saltzherr hulp bij zijn trouwe redder in nood: de Nationale ombudsman.

Audio Rob Saltzherr over ombudsman (16 okt) by UWVreselijk


Zoals blijkt uit de opname wilde de Nationale ombudsman aanvankelijk dat het UWV de klacht in behandeling zou nemen. Rob Saltzherr bleef echter aandringen en al snel gaf de ombudsman zich gewonnen (pdf). Het UWV hoeft voortaan klachten over reïntegratiebedrijven niet langer in behandeling te nemen. 

regels worden gewijzigd
Voorheen moest het UWV klachten over reïntegratiebedrijven gewoon afhandelen. In de reïntegratie-overeenkomst staat bij rechten en plichten (pdf) dat de cliënt met klachten bij het UWV terecht kan.

Zoals echter blijkt uit de brief gaat het UWV de teksten van alle individuele reïntegratie-overeenkomsten aanpassen, zodat klachten vanaf heden genegeerd mogen worden. Niets is het UWV en te gek, zolang het maar niet hoeft in te grijpen bij fraude met reïntegratiebudgetten. Dit gebeurt allemaal onder het toeziend oog van de ombudsman.

Kamerbrief
In december 2011 kwam er een grootscheepse fraude aan het licht met reïntegratiebudgetten. De staatssecretaris beloofde beterschap (pdf). 

"Overeenkomstig de lijn van dit kabinet dat fraude dient te worden bestreden en ontmoedigd is het goed dat het UWV zich hier duidelijk tegen keert."

Het UWV zou de eigen medewerkers hebben uitgenodigd om signalen over fraude te melden. Alle interne en externe signalen zou het UWV onderzoeken. Ook had het UWV in dit geval aangifte gedaan bij de SIOD.

Het UWV weet dus prima hoe het hoort, maar lapt met de uitdrukkelijke toestemming van de Nationale ombudsman de regels aan zijn laars.