Voorwaardelijke werkstraf voor slachtoffer vacaturefraude

Veroordeelde vond "baan" via Werk.nl

Vorige week is een man veroordeelt tot een voorwaardelijke taakstraf, nadat hij zelf het slachtoffer werd van vacaturefraude. Nietsvermoedend sluisde hij geldbedragen door, maar volgens de rechter had hij beter moeten weten. 

vacaturefraude
Geld verdienen door het openstellen van je privérekening. Je ontvangt een paar duizend euro waarvan je een deel mag houden als je de rest overmaakt naar een ander rekeningnummer. Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. 

Als een dergelijk aanbod wordt verpakt in een vacature spreken we van vacaturefraude. De Fraudehelpdesk krijgt er regelmatig meldingen van. Vaak gaat het om gestolen geld dat overgemaakt moet worden naar rekeningen in Rusland of Oekraïne. Door gebruik te maken van een tussenpersoon kunnen fraudeurs het geld in handen krijgen terwijl ze zelf buiten beeld blijven. 

Als het om gestolen geld gaat kan de bank het gestorte bedrag terugvorderen. Ook blijft het slachtoffer jaren geregistreerd staan waardoor hij geen lening kan afsluiten. Maar daar komt nog een ander risico bij.

voorwaardelijke werkstraf
Een slachtoffer van vacaturefraude is vorige week namelijk veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf. De man reageerde op een vacature op Werk.nl voor assistent-manager. Hij ontving een groot bedrag en moest pakketjes doorsturen. Het bedrijf stond ingeschreven bij de Amerikaanse Kamer van Koophandel en er was een heus arbeidscontract opgesteld.

Volgens de politierechter had de man desondanks moeten weten dat de zaak niet pluis was. Toch hield de rechter er rekening mee dat de man te goeder trouw had gehandeld en in feite zelf ook het slachtoffer was. De werkstraf is daarom voorwaardelijk.


 

Verder lezen:

Minder meldingen van vacaturefraude in 2013