Uw inkomsten doorgeven aan UWV? Succes ermee!

Tientallen meldingen via Twitter: verdiensten opgeven is onmogelijk

Het UWV verwacht grote problemen bij het uitbetalen van WW-uitkeringen aan iedereen die vanaf 1 juli werkloos wordt. Per die datum hanteert het UWV een nieuw systeem dat is bedoeld om eventuele inkomsten te verrekenen. Wie werkloos is moet iedere maand doorgeven of hij bijverdiensten had. Testresultaten wijzen uit dat dit systeem in 99% van de gevallen faalt.

 

Het UWV wijt dit mislukken uiteraard aan de gebruiker. Bestuurder Fred Paling gaat ervan uit dat “iedereen het in de eerste maand fout doet” en dat zelfs 5 miljoen euro aan voorlichting en honderd man extra personeel dit niet kan voorkomen.

Geen wonder dat het UWV heeft aangekondigd fraude niet langer te bestraffen. Wat het voorgaande met fraude te maken heeft? Nou, niets. Of eigenlijk alles. Per 2013 is namelijk de fraudewet van kracht, waardoor ieder foutje als fraude wordt aangemerkt. Ook fouten die veroorzaak worden door falende systemen.

De afgelopen twee jaar werd in geen van de gevallen waarin een boete werd opgelegd gekeken of er sprake was van opzet. Het UWV heeft hierdoor ten onrechte tientallen miljoenen binnengeharkt en is niet van plan om dit terug te betalen.

Het besluit om het eigen totaalfalen niet langer op argeloze werklozen af te wentelen is bij de medewerkers van het UWV niet in goede aarde gevallen:

 


"Het nieuwe boetebeleid is toch niet in het leven geroepen om er vervolgens niets mee te doen?", klinkt het op de werkvloer. "Wij vinden het een groot mysterie dat het niet opgeven van inkomsten plots geen fraude meer is. De fraudewet wordt totaal genegeerd."


 

Ondanks dat er geen boetes worden uitgedeeld blijft het UWV streng:

"Als mensen vergeten binnen een maand hun inkomstenopgave op te sturen, kunnen ze hun uitkering helemaal vergeten."

Snel alles keurig doorgeven dus! Hieronder ziet u hoe dat in zijn werk gaat. Dit is de oogst van juni en de maand is nog niet voorbij.

Ziet u het probleem?