Minder meldingen van vacaturefraude in 2013

Slachtoffers worden vaak actief benaderd

In 2013 heeft de Fraudehelpdesk beduidend minder meldingen ontvangen van vacaturefraude dan in 2012. Slachtoffers blijken vooral via de mail benaderd te worden. Fraudeurs achterhalen persoonsgegevens via websites als Werk.nl van het UWV.

Een slachtoffer van vacaturefraude is vorige week veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf. Via Werk.nl vond hij een aanbod dat te mooi was om waar te zijn. Hij moest zijn privérekening openstellen en bedragen doorsluizen. Het bleek om gestolen geld te gaan.

Fraudehelpdesk
Naar aanleiding van het bericht over de veroordeling namen we contact op met de Fraudehelpdesk. Zij lieten ons weten dat het aantal meldingen van vacaturefraude in 2013 sterk is afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor. In 2012 waren er 861 meldingen, in 2013 waren dat er 375.

De daling zou deels veroorzaakt kunnen worden door de mindere bezetting van de helpdesk gedurende een groot deel van het jaar, maar zeker is dit niet. In de eerste maanden van 2014 is het aantal meldingen juist weer gestegen.

De Fraudehelpdesk meldt verder dat mensen vaak via de mail benaderd worden. De fraudeurs achterhalen de persoonsgegevens via een vacaturesite zoals Werk.nl.

Werk.nl
Iedereen die een WW-uitkering ontvangt moet zijn CV - inclusief persoonsgevens - op de site van het UWV plaatsen. Je kunt daarbij overigens instellen of je wel of niet gevonden wilt worden door werkgevers.

Maar het gebeurt ook dat dit soort vacatures gewoon open en bloot op Werk.nl te vinden is. Het is voor het UWV lastig om de echtheid van alle vacatures te controleren. Op het eerste gezicht lijkt er niets mis. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd om een administratief thuiswerker. Pas later blijkt dat het gaat om financiële transacties vanuit een privérekening.

Het UWV kan het KvK-nummer en BTW-nummer controleren, maar ook dat biedt geen soelaas. Het aanvragen van dit soort nummers gaat heel gemakkelijk. De Kamer van Koophandel schrijft iedereen in en doet geen onderzoek naar antecedenten.

betrouwbaar
Als je werkloos raakt moet je je inschrijven op Werk.nl en verplicht reageren op het vacatureaanbod. Je komt in een beveiligde omgeving en logt in met je DigiD. Daardoor lijkt het alsof de aangeboden vacatures gecontroleerd zijn. Dat is dus niet het geval.

Naast vacaturefraude moet je ook alert zijn op vacatures voor franchisenemer. Ook daarbij worden gouden bergen belooft, niet zelden in een markt die al verzadigd is.

Oproep: heb je een dubieuze vacature op Werk.nl gezien? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Verder lezen:

Voorwaardelijke werkstraf voor slachtoffer vacaturefraude