UWV ruïneert rijscholenbranche

In de rijscholenbranche woedt al jarenlang een felle concurrentiestrijd. Er is een overschot aan rijscholen en instructeurs. Door opleiders wordt echter sinds jaar en dag gesuggereerd dat er juist een tekort is. Door toedoen van het UWV en BOVAG werden er miljoenen geïnvesteerd in het onnodig opleiden van rij-instructeurs.

 

[de NOS legt in 100 seconden uit wat het probleem is]

TROS Opgelicht?!

Doordat de markt verzadigd is stunten rijscholen met onmogelijke prijzen. De ondernemers die het financieel niet redden, laten vaak gedupeerde cliënten achter. Ook wordt er misbruik gemaakt van de miljoenen die het UWV beschikbaar stelt. TROS Opgelicht?! besteedde hier aandacht aan. Het UWV blijft intussen dubieuze vacatures plaatsen op Werk.nl, terwijl er eigenlijk geen banen zijn. 

Toename aantal rijscholen

In 2009 waren er 5449 rijscholen. In 2012 waren dat er 7867. Dat is een toename van 44%. In 2012 schreven 909 scholen zich in bij het CBR. In datzelfde jaar stopten er ook 478 scholen. Dat betekent dat er een enorm verloop is van aanbieders. 

VARA Kassa

Het UWV laat mensen met behoud van uitkering een rijschool starten. Dat zorgt voor oneerlijke concurrentie. De starters zijn opgeleid tot rij-instructeur, maar ondernemersvaardigheden ontbreken veelal. Meestal houden ze het niet lang vol, maar wel lang genoeg om de branche te verzieken. VARA Kassa bracht dit op 23 maart 2013 in beeld en schreef er een artikel over.

Kamervragen

Op 2 april stelde de SP Kamervragen over het onderwerp. Ook de Belastingdienst begon ook onraad te ruiken. En onlangs opnieuw. Er zou sprake zijn van zwartwerken. 

Is er dan helemaal geen lichtpuntje? Zeker en vast: in België schijnt een schreeuwend tekort aan rij-instructeurs te zijn...