UWV maakt starten rijschool nog steeds te makkelijk

Woordvoerder Wessel Agterhof van het UWV heeft gereageerd op ons dossier over rijscholenleed. Dat deed hij via Verkeerspro, een online vakblad voor rijscholen.

Het UWV spendeerde miljoenen aan het opleiden van rij-instructeurs, terwijl daar helemaal geen vraag naar was. De nieuwbakken instructeurs starten vaak met subsidie van het UWV een rijschool en met hun stuntprijzen verzieken ze de markt.

 

Ook grotere rijscholen zien zich genoodzaakt om te gaan stunten en dat loopt niet altijd goed af. Faillissementen en wantoestanden zijn het gevolg.

negatief
Wessel Agterhof vindt het jammer dat er nog steeds negatief gesproken wordt over het UWV binnen de branche. Volgens hem worden er geen instructeurs meer opgeleid en moet daarmee het probleem zijn opgelost. Tom Huijskens van BOVAG sluit zich daarbij aan. Ook hij vindt dat er niet meer naar het UWV gewezen mag worden.

Aangezien het onnodig opleiden van rij-instructeurs zijn oorsprong vindt in een convenant tussen UWV en BOVAG kunnen we wel begrijpen dat uitgerekend deze partijen de gevolgen hiervan niet onder ogen willen zien. Als veroorzakers van de misère hebben ze wat ons betreft echter geen enkel recht van spreken.

faillissement
Tot op de dag van vandaag gaan er namelijk rijscholen failliet vanwege de moordende concurrentie. Op 22 januari kondigde rijschool Van Hulst zijn faillissement aan. De rijschool was 58 jaar een begrip in Druten en omgeving.

Bedrijfsleider Van Sommeren: “De rijschool kan niet meer concurreren tegen de vele eenmanszaken, die voor een aanzienlijk lagere prijs hun lessen aanbieden.” De opkomst van zoveel nieuwe rijscholen wijt hij aan het UWV, die veel mensen een opleiding tot rij-instructeur heeft gegeven.

column
Er is dus nog steeds veel onrust in de branche. Op Verkeerspro verscheen onlangs een column van een ervaren rijschoolhouder, waaruit blijkt dat de problemen die het UWV veroorzaakt heeft nog lang niet voorbij zijn.

starterssubsidie
Wessel Agterhof zegt ook dat mensen niet langer met subsidie van het UWV een rijschool kunnen starten. Dit is onjuist. Werklozen kunnen namelijk gebruik maken van de startersregeling. Je krijgt dan 70% van je uitkering doorbetaald, ongeacht je inkomsten. Je kunt als rijschoolhouder dan veel lagere prijzen rekenen dan de concurrent.

Even later spreekt Agterhof zichzelf tegen. Zonder blikken of blozen stelt hij: “Als iemand echt de ambitie heeft om rijschoolhouder te worden, dan is dat zijn eigen keuze en begeleiden wij daarin, ongeacht hoe goed of slecht de keuze ook lijkt.” Dus zelfs als het UWV er geen heil in ziet, begeleiden ze mensen die een rijschool willen starten. Begrijpt u het nog?

In 2011 heeft de Tweede Kamer nota bene nog een motie aangenomen waarin staat dat het UWV rekening moet houden met de situatie op de arbeidsmarkt als het gaat om het begeleiden van startende ondernemers. Nu blijkt dus dat het UWV deze motie aan zijn laars lapt.

franchise-vacatures
UWVreselijk heeft veel kritiek op de nepvacatures op Werk.nl, waarbij je wordt geacht om als franchisenemer te starten bij een dubieus bedrijf. In september vorig jaar verdween tweederde van de vacatures voor rij-instructeur nadat franchise-organisatie de Rijbewijsconcurrent ermee ophield. Het bedrijf was al jaren technisch falliet. 
Franchisenemers moesten 500 euro per maand betalen en kregen daar feitelijk niets voor terug.

Op Werk.nl stonden meer dan zestig vacatures van de Rijbewijsconcurrent. Wij vragen ons echt af wat dat soort vacatures doet op een website waarvoor je je verplicht moet aanmelden als je werkloos bent. 

opdoeken
Het UWV voelt zich echter niet verantwoordelijk voor het aanbod. Wij bieden slechts een platform en bedrijven mogen plaatsen wat ze willen, aldus Agterhof. Wat hij gemakshalve vergeet is dat er voor werklozen een sollicitatieplicht geldt. Als je niet op aangeboden vacatures solliciteert heeft dat consequenties voor je uitkering.

Het UWV moet de vacatures dus controleren en anders - beter nog - hun geldverslindende en niet-functionerende vacaturesite gewoon opdoeken, evenals de sollicitatieplicht

Spam van het UWV: twijfelachtige franchise-vacature van OTOacademie

vacature aanbod