Vacature op Werk.nl: franchisenemer bij failliet bedrijf

In maart 2013 maakte UWVreselijk melding van tientallen nepvacatures op Werk.nl voor rij-instructueur. Met subsidie van het UWV worden instructeurs opgeleid die vervolgens nergens aan de bak komen. De markt van is namelijk verzadigd en geruïneerd.

In theorie kwam er een einde aan de subsidiestroom, maar sommige opleidingsinstituten bleven schermen met een baangarantie en met door het UWV betaalde opleidingen. Het UWV weigert de dubieuze vacatures te verwijderen. Vandaag bekeken we de stand van zaken opnieuw.  

 

werk.nl 28vac

De RijbewijsConcurrent

Van de 92 vacatures voor rij-instructeur van een half jaar geleden zijn er nog 28 over. De 64 verdwenen vacatures waren grotendeels afkomstig van De RijbewijsConcurrent, die zijn activiteiten sinds kort gestaakt lijkt te hebben. De BV blijkt al jaren technisch failliet.

De RijbewijsConcurrent is vaker failliet verklaard en is een oude bekende van Tros Radar. Het UWV betaalde het bedrijf tienduizenden euro's om rij-instructeurs op te leiden. Die werden vervolgens geacht om franchisenemer te worden. 

Veel franchisenemers zegden hun contract op omdat de beloofde klandizie uitbleef, terwijl er wel een hoge franchisefee betaald moest worden. Desondanks stonden er bijna 60 vacatures op Werk.nl. Je zult er maar verplicht op moeten solliciteren. 

De RijbewijsConcurrent had een stappenplan op zijn website staan voor de werkcoaches van het UWV. Die tekst is inmiddels aangepast. Op dezelfde pagina staat nu te lezen dat de Rijbewijsconcurrent de beloofde baangarantie niet heeft kunnen waarmaken en dat het UWV geen opleidingen meer financiert: 

"In de praktijk hebben weinigen van een baangarantie geprofiteerd omdat deze aan het einde van de opleiding in veel mindere mate of soms zelfs niet beschikbaar bleken dan door het opleidingsinstituut bij aanvang werd voorgesteld."

Overige vacatures

De vacatures van LesGo en OTOacademie van een half jaar geleden staan er nog steeds. Bij LesGo word je ook geacht om als franchisenemer te starten. OTOacademie belooft nog altijd een "keiharde BAANGARANTIE in loondienst!" Ook spreekt men nog immer van financiering door het UWV van de opleiding tot rij-instructeur.

LesGo en OTOacademie komen beide voort uit het failliete Compact Opleidingen. Compact ontving miljoenen van het UWV.

Alessie Masterclasses

Verkeersschool Alessie in Tilburg had geen vacatures op Werk.nl, maar bood wel door het UWV betaalde opleidingen tot rij-instructeur en een baangarantie. Enkele weken geleden gingen het bedrijf failliet. Gezien de reacties onder dit artikel laat Alessie nogal wat gedupeerden achter. Nog voordat directeur-eigenaar Maurice Alessie het faillissement aanvroeg, was hij al bezig met het starten van een nieuwe rijschool. Maurice heeft gewerkt bij het eerdergenoemde Compact Opleidingen. De curator heeft de zaak nog in onderzoek. 

Ayat Verkeerschool

Ayat bood eveneens een opleiding tot rij-instructeur met baangarantie. Daarvan zijn ze teruggekomen. Er wordt geen baangarantie meer gegeven. Wel geven ze nog steeds aan te kunnen bemiddelen bij reïntegratietrajecten van het UWV, terwijl is afgesproken dat het UWV de subsidiëring zou staken.